lördag 31 maj 2014

Minikladdkakor med seg kola


Ja, så var den här, maj månads sista dag och det känns lite vemodigt även om sommarens första månad är i antågande. Maj är ju makalöst vacker på så många sätt. Här blommar syrenen fortfarande men liljekonvaljerna är inne på sista versen. Suck, att vackra dagar går så fort.

Hos oss har Alva gått och blivit riktigt krasslig med feber och ont i hela kroppen. Nu får vi hoppas på snabbt tillfrisknande och att vi andra klarar oss. Vi har en Göteborgsresa inplanerad till nästa helg och då behöver vi vara friska minsann. 

Nåväl, jag bakade på eftermiddagen och slog till på de här gamla godingarna. Jag fick receptet av en härlig kille för lääänge sen. Han bjöd på dessa som efterrätt efter en god middag. 

Minikladdkakor med seg kola av center eller plopp
(18-20 st)
  • 3 ägg 
  • 4,5 dl socker(jag tar hälften vanligt och hälften råsocker)
  • 2,25 dl mjöl
  • 6 msk kakao
  • 150 g smält smör
  • ca 36-40 st center eller plopp(en till varje form innan gräddning och en till varje form efter gräddning)

Gör så här:
  • Vispa ägg och socker.
  • Tillsätt mjöl och kakao och till sist det smälta smöret. Skeda upp 1 1/2-2 msk i varje form(aluminiumformar). Tryck ner en center/plopp i varje form.

  • Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10 minuter. När de kommer ut ur ugnen, lägg en center/plopp på varje kaka. När de svalnat - frys! De är godast kalla. 
Ät som de är eller njut dem med en klick grädde och färska bär.


Hur gott som helst.

Vi hörs!

Kram

fredag 30 maj 2014

Tiger- och fjärilsbesök

Är precis hemkommen från en sen powerwalk. Med mig som sällis hade jag den HÄR underbara tjejen. Ja, i lurarna i alla fall. Marlene är ju en svensk tjej med en gudomlig röst och en riktigt skön beat i sina låtar. Stay awake är hennes andra singel och jag får gåshud av introt varje gång :). 

Hur som helst, jag har en hel del recept på lut till er och ska försöka få ut några av dem under helgen. 

Idag hade vi besök av en tiger och en fjäril ;):




Det har varit vårdagar här i staden och då passade busungarna på att bli målade i ansiktet. Vi tittade också in på brandstationen som höll öppet hus och minstingen var helnöjd med att klättra runt i alla brandbilar. Efter det underhöll Yankho och Daniel från Bolibompa alla barn som trotsade regnet. En riktigt skön fredag har vi haft. 

Snart väntar sängen! Hoppas att du får en härlig helg!

Kram

måndag 26 maj 2014

Jag, en mamma och dystra vindar i Europa

Jag bara måste kommentera gårdagens verkligt dystra resultat i valet till Europaparlamentet. Tänk att så många rasistiska och till och med öppet nazistiska partier fick helt sjukt mycket röster. Kanske börjar historien att blekna och antagligen måste vi lära oss mer om det som pågick i Europa för snart 100 år sedan. Läskigt är vad det är!! Rumsrena partier måste mobilisera sig nu och alla "de goda" måste göra sig hörda och gå och rösta i höst. Med ett öppet sinne och massor av kärlek kan man komma hur långt som helst...tror jag.

Från det dystra valresultatet till en mer kärleksfull del av gårdagen, nämligen det faktum att det var Mors dag. Kan fortfarande ha svårt att fatta att jag faktiskt är mamma...och det trots att vår Alva fyller sju i år :). 

Igår morse blev jag uppvaktad av mina fina med ett par ursnygga sneakers i vitt skinn och en flossad skön tränings-/myströja.



Gul är en färg som jag faktiskt undviker eftersom jag har rackarns svårt att göra den rättvisa. Meeeeen...nu råkar ju gul vara en av busungarnas favoritfärger så nu får jag skärpa mig och köra på gult ;). Några lila sömmar bjöd på fin kontrast. 

Vi hörs!

Kram

Chokladtryffeltårta med smak av mint och creme caramel


Jag bakade till min mamma i helgen och ursprungsreceptet är ett av mina absoluta favoriter och även ett av de mest besökta recepten här på bloggen. Den här gången gjorde jag tryffeln med Anthon Bergs choklad som smakar frisk mint och creme caramel. Här kommer recept än en gång. 

Chokladtårta med minttryffel

Botten:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1,5 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g Anthon Bergs mintchoklad med creme caramel



Gör så här:
  • Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker i kastrullen. 
  • Rör ner ett ägg i taget och häll till sist i mjölet. 
  • Bred ut smeten i smord, rund form(24 cm) med löstagbar kant.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den. Låt svalna!
  • Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta sedan bort kastrullen från plattan. Bryt chokladen i rutor, rör ner i gräddsmöret tills den smält helt. Låt tryffeln svalna i kylskåpet i ca en timme. Rör då och då för att känna på konsistensen. 
  • När tryffeln känns lite tjock är det dags att bre ut den på chokladkakan. Dekorera med strössel, nötter eller annat gott om du vill. Låt stå en stund i kylen, gärna över natten. Servera med grädde!

Snart helg igen :). 

Vi hörs!

Kram



lördag 24 maj 2014

Galna dagar

Vilka dagar! Vilken värme...helt underbart. Jag är bara lite nervös att det här är årets sommar och att vädret, när vi väl är lediga, inte ska hitta tillbaka till sin högform. Ikväll har åskan dragit in med ett varmt regn som sköljer över oss och vackra slöjor dansar över ån. 



Jag har inte bloggtorka...faktum är att jag har massor att blogga om men dessvärre inte tiden till det. Det är märkligt hur maj månad alltid blir ett race av avslutningar, vårfester, konserter m.m. Givetvis är det mycket trevligheter men ibland är det skönt att bara vara. 

Är precis hemkommen från vår gospelkonsert som gick av stapeln ikväll. Det har verkligen varit jätteroligt och konserten blev uppskattad...även om en del såg lite dåsiga ut i bänkraderna :). Kan ha något med värmen att göra. 

Mellan genrep och konsert har jag hunnit baka en kaka till mamma. Hon firar både mors dag och födelsedag i morgon. Den här goda chokladen har använts. Recept kommer snart.


Vi hörs!

Kram

måndag 19 maj 2014

Fläskfilé provencale

I fredags lagade jag en gammal klassiker till fredagsmyset. Nämligen filé provencale. Det är ju en rätt man åt ofta under 80- och 90-tal(kanske 70-tal också) men som sedan legat i malpåse för min del. En kväll i höstas blev vi bjudna på rätten hos goda vänner och efter det har vi gjort filé provencale några gånger. Man kan ju använda vilken filé man vill och vi har gjort med oxfilé, fläskfilé och fläskytterfilé. Olika karaktär men alltid väldans gott. Här är mitt recept.

Fläskfilé provencale (4 pers)

Ingredienser:
ca 800 g fläskfilé
ca 1 kilo fast potatis
ca 0,5 dl rapsolja
salt, peppar, köttkrydda
Vitlökssmör:
75 g smör
1-2 vitlöksklyftor
 2-3 msk persillade
salt

Gör först vitlökssmöret:
 Blanda smöret med pressad vitlök och persillade. Smaka av med salt. Rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper eller plastfolie och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor till köttet.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.
Blanda potatisen med oljan och salta. Lägg potatisen i en plåt på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen. Det tar ca 30-40 minuter tills den blir genomstekt.
Bryn fläskfilén runt om och krydda den. Stek den i ugnen tills den blir ca 65 grader. Ta då ut den och låt den vila i aluminiumfolie tills den blir 68-70 grader. Det tar några minuter.



 Skär filén i skivor och lägg på den genomstekta potatisen. Toppa med det skivade vitlökssmöret.


När vitlökssmöret smält, ta ut plåten och servera.


Vi serverade bea och sallad till. Så gott!


Hoppas att du fått en bra start på veckan!

Kram

söndag 18 maj 2014

Sean Banan på Conventum


Idag var det dags! Tjejmys och konsert med Sean Banan stod på agendan. Säga vad man vill om Sean Banan men han är ju riktigt underhållande och till min stora förvåning smyger han in ett viktigt budskap i allt knas. Nämligen att våra små alltid ska tro på sig själva och det de vill med sina liv och att de alltid duger som de är :).

Glada och förväntansfulla tjejer innan konserten.


Givetvis stannade vi för några autografer. Alva blev helt starstruck och blev till ett stenansikte som inte fick fram ett ord...pluttan. Jag fick absolut inte ta kort på henne med Sean Banan.


Han marknadsförde givetvis det nya Sean Banan-godiset; Polly med smak av banan, bubblegum och popcorn. 

undefined
Gott, gott!

Hoppas att du haft en skön söndag!

Kram

lördag 17 maj 2014

Entrés vårshow

Jag har dansat en hel del i mina dagar. Det är ju sååå himla roligt och faktiskt väldigt trist att det händer alldeles för sällan numera. Därför var det vansinnigt roligt att komma iväg på Entrés vårshow idag. Massor av talangfulla barn, ungdomar och ja, faktiskt en dansgrupp med medlemmar i åldern 60+. Allt i en härlig mix med fantasi, böcker och sagor som tema. Båda busungarna var med och satt som förtrollade. Här ett litet bildcollage: 


Fast den största anledningen till att vi var där var för att min systerdotter och barnens kusin Emma är danslärare och elev på Entré. Så galet (dans)begåvad och snygg, snygg, snygg...du strålar verkligen Emma <3. 

Emma syns i bildregnet nedan...tjejen i gult ;). 





När vi åkte hem sa Alva: "Mamma, jag vill börja dansa...och jag vill ha Emma som danslärare". Inte helt otippat :). 

Hoppas att din lördag varit bra!

Vi hörs!

Kram

fredag 16 maj 2014

God morgon fredag och The knit jacket

Fredag igen och idag strålar solen från en klarblå himmel. Vädret ska visst vara soligt och varmt hela helgen. Lycka!!! Veckorna är ganska intensiva och det blir lite glest mellan inläggen men det är såå kul när du tittar in här. 

Jag har ju länge suktat efter Odd Mollys The lovely Knit som jag tycker ser så fin ut på andra. När jag väl började prova olika färgställningar och mönster så tyckte jag att jag såg ut som en tant, hihi. Det var inte jag helt enkelt, trots att jag nog snart klassas som tant :). Jag testade istället The knit jacket, som är snarlik i modellen och som finns i många fina enfärgade varianter. Det blev en rosa nu till sommaren. När jag skulle ta en selfie för att visa er kom busungarna tillika linslusarna snabbt fram :). Lite svårt att hålla styr på sina egna miner då ;).






Tröjan har flera fina detaljer på ryggen men jag lyckades inte riktigt få med den fina loggan högst upp på ryggen. Definitivt en ny favvo.



Helgen är fylld med trevliga händelser som Entrés dansshow och konsert med Sean Banan. Ska försöka hålla er uppdaterade.

Trevlig fredag!

Kram

tisdag 13 maj 2014

Ciabatta med rucola, brie och soltorkad tomat

Hoppas att du fått en bra start på veckan. Tänk att vi redan är inne i vecka 20 nu. Maj månad har alltid en tendens att vara galet fullbokad. Fast man egentligen bara vill slappa och njuta av våren ;). 

Hur som helst...jag tänkte titta in med ett tips på snabb lunch- eller picknicksmörgås. 


Du behöver ett gott ciabattabröd, rucola, brieost och marinerade soltorkade tomater. Dela ciabattan och lägg rucola på underdelen, toppa med skivad brieost och soltorkad tomat. Lägg på överdelen av brödet :) Snabbt, superenkelt och galet gott!


Vi hörs!

Kram

söndag 11 maj 2014

Smarrig chailatte och snigeljakt

Har precis kommit hem efter en långpromenad i detta ruskiga majväder. Trots det tunga regnet doftar häggen alldeles magiskt när man går längs vår grusväg. Kan vara en av de bästa dofterna som våren erbjuder.

När jag var i Örebro igår köpte jag ett nytt chaipulver på Chokladbutiken. Det testades idag och var riktigt, riktigt gott.


Definitivt i klass med mitt favvo från Espresso House. Här kan du läsa mer om hur jag gör supergott chaite.

Hur som helst, det regniga vädret gör att alla sniglar kommer fram från sina gömmor(var det nu är) och på förmiddagen ägnade sig busungarna tillsammans med sin kusin åt att samla sniglar på vår gård. Det blev inte mindre än 107 stycken och de ville att jag skulle föreviga deras fångst:


Liiite snuskigt om du frågar mig men det bästa var ändå att busungarna trotsade regnet och var ute i flera timmar :). 

Stolta snigeljägare!

Jag kan tillägga att inga sniglar kom till skada och de ligger återigen i gräset ;).

Ha det bra!

Kram

lördag 10 maj 2014

Kycklingfilé fylld med vitlök, tomat och basilika

I morse styrde jag och en god vän vår kosa mot Örebro för lite shopping och umgänge. Jag fick en hel del uträttat och både smått och gott fick följa med hem. Vi kom hem i tid och jag har hunnit mysa och leka med mina busungar på eftermiddagen.

Nu tänkte jag bjuda på ett kycklingrecept med smarrig fyllning som jag lagade ikväll. Om du, precis som jag, gillar vitlök, basilika och soltorkad tomat så måste du testa detta.

Fylld kycklingfilé

Ingredienser:
4 utbankade kycklingfiléer(jag köpte Kronfågels minutfilé)
1 pkt bacon

Fyllning:
15 marinerade soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja(eller olja från de soltorkade tomaterna)
1 dl chilimarinerade vitlöksklyftor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa alla ingredienser till fyllningen med mixer eller matberedare.
Fördela fyllningen på filéerna. 


Vik ihop dem till ett paket. Linda baconskivorna runt filéerna.
Bryn i stekpanna tills de fått lite färg och lägg dem sedan i ugnssäker form(hit kan de förberedas om du vill äta senare).
Ställ in i ugnen och stek i 20 minuter.

Vi åt dem med ugnsrostad potatis/grönsaker och grillad sparris. 


Såå gott!


Nu rullar Gladiatorerna och snart vankas Eurovision song contest. Tveksamt om jag orkar titta färdigt men jag hoppas givetvis att det ska gå bra för Sanna :).

Trevlig lördagskväll!

Kram

fredag 9 maj 2014

Äntligen fredag



Jodå, jag lever. Jag har bara inte haft tid att titta in här på ett tag.

Det märks att vårterminen går mot sitt slut och många av eleverna är trötta efter ett års studier och jag kan lova att det händer både det ena och det andra på ett ställe med ca 500 tonåringar :). Därför är det extra skönt med fredag denna vecka. 

Mycket annat har också tagit min energi den här veckan men det handlar mer om livet i stort och hur skört allting är och att man ALLTID måste leva här och nu. Något annat finns liksom inte.

Här är det fullt ös då Alva har favvovännen här på pyjamasparty och övernattning. De fnittrar och busar och roar sig just nu med att dansa och showa samtidigt som de tittar på Let´s dance :). Härligt!

Hoppas att du får en mysig fredagskväll och en trevlig helg!

Kram!


lördag 3 maj 2014

Vit chokladkladdkaka



Min fina E gillar verkligen inte vit choklad. Det är ju galet gott, så nu när han är borta passar jag på att baka en galet god kladdkaka med vit choklad. Jag rekommenderar att du bakar den dagen innan du ska äta den eller i alla fall flera timmar innan den ska ätas så att den hinner stå till sig i kylen. Gillar du din kladdkaka varm så får du förlänga gräddningstiden med 5-7 minuter. Annars rinner den bort :). Så här års äter vi den med massor av jordgubbar. Yummie!

Det är samma recept som till saffranskladdkakan som finns här på bloggen men du byter ut saffran mot 2 tsk vaniljsocker. Här är receptet:

Vit chokladkladdkaka

Ingredienser:
100 smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Smält smöret med vit choklad på låg värme.
Vispa ägg och socker och tillsätt sedan alla ingredienser. 
Häll upp smeten i en smord form(24 cm) och grädda  i 200 grader i 15 minuter. Bröa gärna formen med kokos. Supergott!
Servera med lättvispad grädde och bär!



Ha en fortsatt fin dag!

Kram


fredag 2 maj 2014

Välkommen maj och judoavslutning

Här har fredagsmyset startat och jag och barnen har precis landat i soffan. Jag är gräsänka i helgen och det har varit full rulle. Tidigare idag var jag och barnen hos L, alias Lasse brasse, och busungarna E och E. Efter det uträttade vi några ärenden innan vi styrde kosan hemåt. Barnen har fått bestämma helgens menyer och det blir pannkaka, pastasallad, pizza, tacos och hamburgare :).  

Igår var det judoavslutning för Alva och det är alltid kul att summera det som hänt under terminen. Här ett bildregn:

Uppvärmning:

 Fall-, balans- och greppträning:




Lycka är att sitta bredvid bästa judotränaren :)...

och utdelning av diplom och medalj.

Nu har Alva avslutat sin femte judotermin och hon ville absolut anmäla sig till höstens fortsättning. Vår lilla judotjej :)


Fast just nu frossas det i popcorn :).

Ha en finfin fredagskväll!

Kram