lördag 28 juni 2014

Frysrensning och sommarens första saft


I morse tömde jag frysen på alla(nästan iaf) bär som var kvar från förra sommaren. Det resulterade i sin tur i en magiskt god blandsaft. Receptet är tämligen traditionellt och finns redan här på bloggen men det var ju ett tag sen sist så här kommer det igen:

Blandsaft
Ingredienser:
1 kg blandade bär(jag tog jordgubbar, hallon, björnbär, röda vinbär och blåbär)
6,5 dl vatten
6 dl socker/per avrunnen liter
1 krm natriumbensoat/per avrunnen liter

Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Koka upp vattnet och lägg i bären och koka kraftigt i ca 10 minuter.

Rör sönder bären och tryck dem mot kastrullens kant så att saften kommer ut.
Sila bärmassan genom duk i ca 30 minuter(jag lägger silduken i ett durkslag och låter saften rinna av över en rostfri bunke).


Mät upp den sura saften, koka upp den, rör ner sockret och koka upp igen. 
Ta kastrullen från värmen och låt stå en stund tills en hinna bildats. Skumma!
Blanda i natriumbensoat utrört med lite saft i en kopp(om du ska förvara saften länge, annars kan man hoppa över det). 
Häll den heta saften i varma, väl rengjorda flaskor. Tillslut flaskorna och förvara svalt.



Trevlig lördagskväll!


Kram



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar