lördag 14 februari 2015

Hjärtformade frallor



Är det Alla hjärtans dag så är det :). Vi firar hela familjen här hemma och barnen valde räkfest till middag denna kärlekens kväll! 

Hur göra en räkfest lite mer hjärtig tänkte jag och bestämde mig för att baka hjärtformade frallor. Såå gott med hembakat bröd men jag gör det alldeles för sällan. Idag blev det alltså hjärtformade frallor med vetemjöl och havregryn. 

Hjärtformade frallor(ca 12 st)
25 g jäst
2,5 dl mjölk
0,5 dl olja eller smält smör
1 tsk salt
1 msk sirap(ljus eller vit)
1,5 dl havregryn
5-6 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma mjölken och matfettet till 37 grader. Häll lite av spadet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av vätskan, salt, sirap och havregryn.
Arbeta därefter in mjölet, för hand eller med maskin, tills degen släpper bunkens kanter och är jämn och slät. 
Lägg en bakduk över bunken och jäs i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda degen slät. Kavla ut degen till en platta, ca 1 cm tjock, och ta med hjärtmått ut små bröd.

Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och jäs i 30 minuter.


Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön. Grädda i 225 grader i ca 10-12 minuter. Gott, gott!



Här väntar mellomys lite senare! Ha en fin lördagskväll!

 Kram Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar