Lovade er ett recept på kantarellpaj som vi åt förra helgen till vår räkfrossa. Den här tiden på året kokar jag kräftlag och lägger frysta räkor i. De smakar då...kräftor :).
Vi är nog lite bekväma och tycker att det är enklare att skala och äta räkor än kräftor men vi gillar verkligen kräftsmaken så då tar vi det bästa från två (skaldjurs)världar. Vill du veta hur så klicka Här.
Fast det var ju inte det det här inlägget skulle handla om. Vill du ha något lite mer matigt till skaldjuren så är denna krämiga kantarellpaj ett hett tips. Kantarell, gul lök och god ost blir aldrig fel och den passar utmärkt på alla tänkbara bufféer eller som ensam varmrätt. Sååå god!
Kantarellpaj
Ingredienser:
Pajskal:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
75 g rumsvarmt smör
0,75 dl kesella(lätt)
Fyllning:
1 msk smör
400 g kantareller
2 st finhackade gula lökar
1 dl vispgrädde
1,5 dl standardmjölk
1 ägg
2 äggulor
salt och peppar
2 dl riven lagrad ost(jag tog hälften mild p.g.a kräsna barn ;) )
Gör så här:
1. Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet för hand eller i matberedare. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Kavla eller tryck ut degen så den täcker botten och kanter av en pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Låt pajen vila i kylen 15–30 minuter.
3. Förgrädda pajskalet ugn, 200 grader, 10 minuter.
4. Fyllning: Hetta upp en stekpanna med smöret och lägg i kantareller och hackad gul lök. Stek tills vätskan som kantarellerna släpper försvunnit.
5. Slå i grädden och mjölken. Koka upp och sjud i cirka 4 minuter.
6. Sila vätskan av svampen ner i en bunke. Vänta tills vätskan har kallnat något och vispa därefter ner ägget och gulorna i den avsvalnade gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar.
7. Fördela hälften av osten i botten på det förgräddade pajskalet. Lägg i kantarellerna och slå sedan på vätskan med ägget i så att svampen täcks.
8. Lägg på resterande ost och baka pajen i ugn, 175 grader, cirka 30 minuter eller tills pajen har stelnat.
2. Kavla eller tryck ut degen så den täcker botten och kanter av en pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Låt pajen vila i kylen 15–30 minuter.
3. Förgrädda pajskalet ugn, 200 grader, 10 minuter.
4. Fyllning: Hetta upp en stekpanna med smöret och lägg i kantareller och hackad gul lök. Stek tills vätskan som kantarellerna släpper försvunnit.
5. Slå i grädden och mjölken. Koka upp och sjud i cirka 4 minuter.
6. Sila vätskan av svampen ner i en bunke. Vänta tills vätskan har kallnat något och vispa därefter ner ägget och gulorna i den avsvalnade gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar.
7. Fördela hälften av osten i botten på det förgräddade pajskalet. Lägg i kantarellerna och slå sedan på vätskan med ägget i så att svampen täcks.
8. Lägg på resterande ost och baka pajen i ugn, 175 grader, cirka 30 minuter eller tills pajen har stelnat.
MUMS!
Trevlig lördagskväll!
Kram
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar