Roy Fares har man kunnat följa i Dessertmästarna under hösten och hans nya kokbok United states of cakes går inte av för hackor. Igår gjorde jag en riktigt god gräddkola som Roy Fares tipsar om. Den blev riktigt smarrig och med vaniljstång och flingsalt fick den en rund, len och samtidigt kaxig karaktär.
Lyxig gräddkola med flingsalt
Ingredienser:
1/2 vaniljstång
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
80 g smör
170 g glykos(jag köpte Dr Oetker på Ica)
3 dl strösocker
flingsalt
Gör så här:
- Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och lägg det i en kastrull tillsammans med grädde, vaniljsocker och smör. Värm tills smöret har smält.
- I en annan kastrull kokar du upp glykos. Sedan tillsätter du sockret - lite i taget. Blanda varje gång. Koka sedan tills det fått en fin, gyllenbrun färg.
- Häll nu försiktigt i gräddblandningen i glykossockret(det bubblar och fräser) och koka nu tills 123 grader eller tills du kan göra ett kulprov. Kulprov gör du genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. Låt ligga ca 1 minut och om du då kan forma en kula av den utan att något rinner mellan fingrarna så är den klar.
- Häll upp kolan i knäckformar och strö sedan flingsalt över.
Såå galet gott med kola!
Vi hörs!
Kram!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar