söndag 13 januari 2013

Dulche de leche-glass

Hej, hej!

Hoppas att allt är bra med dig! Redan efter första arbetsveckan är man inne i ekorrhjulet igen! Jag springer på allt vad jag kan för att hinna med allt jag måste, behöver och vill göra. Vår helg har bjudit på en blandad kompott med tid för både familj, vänner och lite småfix här hemma. 

Nåväl, jag och E köpte en glassmaskin till oss själva i julklapp ;). Vi hade länge gått och funderat på att köpa en eftersom vi alla här hemma är smått galna i glass. Oh, my...vi ångrar oss inte ;). Den kommer säkerligen att gå varm här hemma. Fastän jag har förstått att hemgjord glass ska vara riktigt god så trodde jag nog inte att den kunde vara så otroligt god. Hittills har glassen överträffat mina förväntningar med råge. 

Vår första glass var ett grundrecept på vaniljglass(vilket jag vanligtvis inte tycker är så spännande) som överraskade stort och smakade jättegott. Idag var det dags för andra omgången och då gjorde jag en Dulche de leche-glass(kolaglass) och jag lovar att jag njöt av varenda tugga :).


Först avnjöt vi den när den kört en stund i glassmaskinen och då var konsistensen som mjukglass...yummie. Sedan frös vi in det som blev kvar och nu har jag precis ätit den som hårdglass....lika god, bara en fråga om vilken konsistens man gillar bäst! Mums med karamelliserade mandlar till! Här kommer recept för dig som vill prova:


Dulche de leche-glass 

4 äggulor
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 vaniljstång
1 burk dulche de leche, som är sötad kondenserad mjölk som kokats och karamelliserats (numera finns även karamelliserad mjölk att köpa i affären)
5 dl grädde 
2 äggvitor

Gör så här: 
  1. Så här gör du dulche de leche. Ta noga bort alla etiketter från konservburken med den sötade kondenserade mjölken. Lägg burken i en kastrull med kokande vatten. OBS! Burken MÅSTE vara täckt av vatten hela tiden. Fyll på eftersom. Koka i 2-3 timmar. Ju längre du kokar, desto tjockare kola. Låt svalna! 
  2. Separera äggulorna från vitorna och spara två äggvitor.
  3. Vispa äggulor och muscovadosocker pösigt. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda ned i äggsmeten. Blanda sedan ner dulche de lechen. 
  4. Vispa grädden, den ska inte vara för lös och inte för hård utan lagom ;). Tillsätt grädden i äggsmeten och vispa en liten stund så att allt blandas väl.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten! 
  6. Frys smeten i en burk i minst 4 timmar eller kör den i glassmaskin till önskad konsistens.

Det är lite pyssligt men absolut inte svårt! Man behöver bara ladda med tre olika skålar att vispa i ;). Framförallt är det värt att vänta på!

Ha det bra! Kram

1 kommentar:

  1. Jag tänkte så här; någon dag när ni har lite hemmagjord glass hemma så hälsar jag gärna på ��för det där så ju väääldigt smarrigt ut;-)��

    SvaraRadera