måndag 12 november 2012

Chokladtårta med tryffel

Hej hopp!

Idag har vi äntligen rullat igång med lite vardagsrutiner. Barnen har varit på förskolan och jag har varit på jobbet...jippie!. Det är ju tyvärr inte så att någon gör jobbet åt en när man är borta utan allt läggs på hög och ligger där på skrivbordet och fullkomligt vrålar efter en. Stundtals har jag hört vrålen ända hem ;). 

Nåväl, jag tänkte slänga ut ännu ett favvorecept. Denna gången en ljuvlig chokladtårta med len chokladtryffel som jag för första gången fick avnjuta hemma hos en kär vän. 

Igår åt vi den på beställning av pappan här i huset. Jag brukar alltid göra den kvällen innan och den smakar fantastiskt både dag 2 och 3(och säkert dag 4 också...om det finns något kvar).




Chokladtårta med tryffel

Botten:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1,5 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad

Gör så här:
  • Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker i kastrullen. 
  • Rör ner ett ägg i taget och häll till sist i mjölet. 
  • Bred ut smeten i smord, rund form(24 cm) med löstagbar kant.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den. Låt svalna!
  • Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta sedan bort kastrullen från plattan. Bryt chokladen i rutor, rör ner i gräddsmöret tills den smält helt. Låt tryffeln svalna i kylskåpet i ca en timme. Rör då och då för att känna på konsistensen. 
  • När tryffeln känns lite tjock är det dags att bre ut den på chokladkakan. Dekorera med strössel, nötter eller annat gott om du vill. Låt stå en stund i kylen, gärna över natten. Servera med grädde!
Varning, den är beroendeframkallande!

Ha en finfin vecka!

Kram

5 kommentarer:

  1. Wow, vilken kaka!! Den måste testas nån dag! Hoppas det kommer en anledning inom kort =)
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Jag dregglar!! Ser verkligen mumsig ut! Du har inte bjudit på den på jobbet nån gång? Jag känner igen den men kan blanda ihop det med nån annan. Gott iaf!

    SvaraRadera
  3. Åh...jaaa, den är verkligen god. Tina, visst har du rätt i att jag bjudit på den på jobbet! Kram

    SvaraRadera
  4. Letade på webben om tryffel.

    Vit tryffel, svart tryffel, tryffelchoklad.

    Och nu bakar jag denna kaka.

    Tack för receptet! Jag serverar med silad hallonsås.

    SvaraRadera
  5. Så roligt! Tack för tips om silad hallonsås, MUMS!

    Malin

    SvaraRadera