lördag 8 november 2014

Morotskaka


Jag ogillar verkligen att göra stavfel...vilket kanske inte är så otippat eftersom jag är svensklärare till vardags. Bloggen och dess format är ju inte ett forum som kräver ett perfekt språkbruk, utan istället finns där utrymme för ett ledigt och vardagligt språk...vilket jag gillar. Fast stavfel gillar jag inte :) För det mesta bloggar jag samtidigt som jag lagar mat, tvättar, städar eller leker med barnen och ibland blir det fel...en bokstav fattas eller så blir det en bokstav för mycket...eller så stavar jag fascinerad med h istället för c... ;) och håret reser sig på hela mig när jag upptäcker felen. Som tur är går det att rätta till och livet går vidare ändå :). 

Jag har fortfarande några recept från Alvas kalas att bjuda på och nu vankas det morotskaka. Det finns ju massor av recept på morotskakor och säkert har du redan ett i dina gömmor men här är mitt favvorecept. Det är ursprungligen Mat-Tinas morotskaka med undantaget att jag skippar valnötterna i kakan och citrus i frostingen. Riktigt god är den i alla fall. Här kommer recept:

Morotskaka

Ingredienser:
3 st ägg
3,5 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1,5 tsk mald kardemumma
1 msk mald kanel
4 dl mjöl
4 dl morötter
2,5 dl neutral olja

Glasyr:
200 g philadelphiaost
75 g rumsvarmt smör
3,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker till en vit smet.
Tillsätt bikarbonat, bakpulver, salt, kardemumma, kanel, mjöl och vispa ihop alltsammans. 
Blanda i morötterna och oljan. Häll smeten i en smord(alternativt kan du använda bakplåtspapper) ugnsform ca 25x20 cm.
Blanda alla ingredienser i en bunke och vispa med elvisp till en jämn smet. Bred ut ett jämnt lager över kakan. Dekorera efter tycke och smak. Mina pryddes med några av sommarens björnbär.



Ha en fin lördag!

Kram Malin

1 kommentar:

  1. :-) Jag känner igen det där med att göra tusen saker samtidigt som det bloggas. Jag snyter barn, ställer in tv-kanaler, hänger tvätt och leker med LPT Jag kommer alltid på att jag ska ändra tempus (varför?) och har för bråttom och missar att ändra en del verb. Det får bli som det blir! Ha en fin helg! Kram L

    SvaraRadera