måndag 19 maj 2014

Fläskfilé provencale

I fredags lagade jag en gammal klassiker till fredagsmyset. Nämligen filé provencale. Det är ju en rätt man åt ofta under 80- och 90-tal(kanske 70-tal också) men som sedan legat i malpåse för min del. En kväll i höstas blev vi bjudna på rätten hos goda vänner och efter det har vi gjort filé provencale några gånger. Man kan ju använda vilken filé man vill och vi har gjort med oxfilé, fläskfilé och fläskytterfilé. Olika karaktär men alltid väldans gott. Här är mitt recept.

Fläskfilé provencale (4 pers)

Ingredienser:
ca 800 g fläskfilé
ca 1 kilo fast potatis
ca 0,5 dl rapsolja
salt, peppar, köttkrydda
Vitlökssmör:
75 g smör
1-2 vitlöksklyftor
 2-3 msk persillade
salt

Gör först vitlökssmöret:
 Blanda smöret med pressad vitlök och persillade. Smaka av med salt. Rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper eller plastfolie och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor till köttet.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.
Blanda potatisen med oljan och salta. Lägg potatisen i en plåt på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen. Det tar ca 30-40 minuter tills den blir genomstekt.
Bryn fläskfilén runt om och krydda den. Stek den i ugnen tills den blir ca 65 grader. Ta då ut den och låt den vila i aluminiumfolie tills den blir 68-70 grader. Det tar några minuter. Skär filén i skivor och lägg på den genomstekta potatisen. Toppa med det skivade vitlökssmöret.


När vitlökssmöret smält, ta ut plåten och servera.


Vi serverade bea och sallad till. Så gott!


Hoppas att du fått en bra start på veckan!

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar