söndag 6 juli 2014

Havrekakor med chokladkolatopping


Söndag och tid för att besöka vår underbara västkust men först ännu ett recept på en kaka som bakades till Ulla-fikat i fredags ;). Den är som en liten godisbit med en kombo av smöriga havregryn och chokladkolatopping(samma topping som jag använde till banankakan i förra veckan). Här kommer recept:

Havrekakor med chokladkolatopping(20-25 st)
Börja med chokladkolatoppingen eftersom den behöver stelna i kylskåp i ca två timmar.
Chokladkolatopping:
1 dl vispgrädde
50 g smör
4 msk farinsocker
50 g mörk choklad
Gör så här:
Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt sjuda i ca 5 minuter på medelhög värme. 
Ta kastrullen från värmen och tillsätt den mörka chokladen. Rör tills den smält. Häll smeten i en skål/burk och låt stelna i kylen i ca 2 timmar. Då ser den ut så här:



Havresmet:
100 g smör
4,5 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda samman havregryn, vetemjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap i en skål. 
Tillsätt det smälta smöret och rör om. Det blir som en grynig massa.



Bred ut smeten i en smord form ca 20x30 cm. 



Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
Låt sedan kakan svalna i 15-20 minuter(gärna en stund i kylskåp)innan du brer på chokladkolakrämen. Skär sedan i rutor. Njuuuut! 
Förvaras svalt!




Ha en finfin söndag!

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar