söndag 5 januari 2014

Mississippi mud pie



Trettondagsafton och idag dansade vi ut granen. Skönt att få städa undan det sista julpyntet innan jobbet börjar på tisdag. Jag och Alva har dessutom varit på bio med kusinerna Emma och Viggo. Sune på bilsemester såg vi och den får 3/5 av mig och Alva. Stundtals rolig men också stunder av väntan på det roliga :). 

Hur som helst...i helgen har vi ätit en riktigt god, halvkladdig kaka som toppas med marshmallows och kolasås. Receptet kommer från Två systrars söta.

Mississippi mud pie

Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör 
5 dl strösocker(jag bytte ut två av dem mot råsocker)
4 ägg
3,5 dl  vetemjöl
1 dl kakao
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

Minimarshmallows till garnering. I originalreceptet tillsätts 3 dl valfria hackade nötter som sista ingrediens men jag struntade helt i det.

Kolasås
50 g smör
1,5 dl farinsocker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund bakform/pajform, helst större än 24x24 cm.
  • Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i sänder.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
  • Bred ut smeten i formen.




  • Grädda kakan i ugnen i ca 45 minuter om du har en form som är 24x24 cm. Har du en större form kan du minska gräddningstiden till 35 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. 
  • När du tagit ut kakan ur ugnen trycker du ner minimarshmallows. Låt kakan svalna. 
  • Gör i ordning kolasåsen genom att värma smör, socker och vatten på låg värme. Vispa i grädde och låt såsen sjuda tills den tjocknar.
  • Ringla såsen över kakan vid servering.
Jag brukar inte ta all kolasås på kakan utan serverar den även bredvid med extra marshmallows och lättvispad grädde. Alla gillar ju inte toksött ;). 

Pssst...det går ju att köpa kolasås...men den är ju inte riktigt lika god.



Barnsligt god och geggig är den!


Ha en fin trettondagsafton!

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar