måndag 4 augusti 2014

Blåbärsbullar med vaniljkräm


Oj, oj, oj, vilken galet intensiv värme. Skulle tro att vi har varmare än kring medelhavet just nu och så här på eftermiddagen när det fläktar är det ju helt underbart.  

Inne i augusti nu och den sista semesterveckan har precis börjat. Dagen har tillbringats med en kär vän och två av hennes busungar. Det blev bad, lunch, båtåka, bad igen, fika, träningssnack och en uppdatering av livet i stort. Vi fikade på supergoda blåbärsbullar som bakades i förra veckan och både då och idag efterfrågades receptet. Så då kör vi bullar idag :). Grundreceptet hittade jag för några år sedan hos Matplatsen och jag har pimpat dem ytterligare med vaniljkräm. 

Blåbärsbullar med vaniljkräm (ca 25-30 st)

Ingredienser:
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 1/2 tsk malen eller stött kardemumma
ca 12-15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1/2 dl marsánpulver
ca 1-2 dl blåbärssylt
Vaniljkräm:
 Jag tog en genväg och gjorde vaniljkräm av Ekströms marsánpulver. Vispa i en påse i 2 dl mjölk och låt stå i kyl ca 5 minuter. Gillar du mycket vaniljkräm tar du båda påsarna :).
Dekoration:
ca 50 g smält smör
ca 2 dl strösocker
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker, kardemumman och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin eller med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop smör, florsocker och marsánpulver med elvisp till en slät smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut smörfyllningen på hälften av degen. Bred på sylt på den andra halvan. 
Vik i hop rektangeln så att smörsmeten hamnar ovanpå blåbärssylten. 
Skär degen i ca 1 cm tjocka remsor:
Då får du som två långa ben. Tvinna dem och lägg i bullformar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Gör vaniljkrämen: vispa i påsen i 2 dl mjölk och låt stå i kyl ca 5 minuter.

När bullarna jäst färdigt, tryck ner två fingrar i mitten av bullarna och fyll med vaniljkrämen.


Grädda bullarna i 250 grader i ca 10 minuter.
Låt dem svalna under bakduk. Innan de ska serveras: pensla med smält smör och doppa i strösocker.En av mina absoluta favvobullar :).  Det går givetvis att frysa bullarna men spara då toppingen tills du tinat dem helt.
Hoppas att du har fina dagar. Ha det bra!
Kram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar